Dobrodosli na stranicu Omladinskog Centra Serici

Omladinski Centar Serici

O nama


Omladinski centar
 predstvalja multifunkcionalni informativno-komunikacijski i servisni centar uspostavljen  u našoj lokalnoj zajednici,  koji nam pruža mogućnost da ojačamo tehničke i organizacione resurse ljudi koji žive na ovom  području  omogućavajući  im da uče i koriste informacione i komunikacione tehnologije, kao i da koriste  osnovne kancelarijske uslugeOmladinski centrar „Šerići djeluje u okviru nevladine organizacije „Ekološko udruženje „Jezero“
Centar je zvanično otvoren u januaru 2008. godine. Naime tada  je završeno renoviranje i opremanje  dijala „Stare čitaonice“ u Šerićima. Ovaj projekat je podržala fondacija „Mozaik“ iz Sarajeva.

U sklopu drugog projekta koji je podržala Vlada TK i općina Živinice, nabavili smo neophodnu računarsku opremu te pokrenuli  besplatni Kurs engleskog jezika, kao i Kurs informatike.

Uz  pomoć fondacije „Krila nade“ iz Sarajeva, instalirali smo neophodnu opremu i stavli u funkciju bežični pristup internetu. Tako je od  početka ove godine   stvorena mogućnost korištenja usluge besplatnog pristupa internetu. Na taj način mladima sa ovog prostor otvorili  smo još jedan prozor...

Projekat je dao značajan doprinos u osnaživanju zajednice, a posebno   mladih sa područja zapadnog dijela opštine Živinice
Centar će takođe pružati  stanovnicima mjesto za sastajanje, druženje, informisanje, organiziranje  društvenih  događaja, treninga, radionica i drugih oblika neformalnog obrazovanja. Svako ko želi  promovirati lična znanja, postignuća i vještine može doći u  Centar i oformiti grupu koja će se redovno sastajati, družiti, raditi.


Centar  služi  kao platforma za pokretanje razvojnih projekata i drugih aktivnosti koje unaprijedjuju standard života u  zajednici.

Pruža  mogućnost obuke za korištenje  uobičajenih i specijalizovanih računarskih programa, traženje zaposlenja na internetu, informacije o poljoprivrednim kreditima, turističke informacije itd.

Planirano je   i dizajniranje i održavanje web prezentacije za lokalnu samoupravu i privatne firme, priređivanje kulturnih dogadjaja, i pružaju drugih usluga za zajednicu.

 Centar podržava rad ekoloških i sportskih udruženja. Naš prostor će biti dostupan na raspolaganje za razne sastanke u lokalnoj zajednici, javna predavanja i okrugle stolove o raznim temama koje su od interesa i koristi za lokalnu zajednicu.

Centar će posjedovati  i održavati lokalnu bazu podataka o resursima u  zajednici
uključujući informacije o javnim institucijama, privatnim preduzetnicima, zdravstvenim ustanovama, udruženjima građana i turističkim resursima, i biće u mogućnosti da pruži osnovne informacije kako lokalnom stanovništvu tako i posjetiocima.